Ubudne gæster om vinteren

Frustreret. Formand for Haveforeningen Fremtiden Jørgen Ullman er frustreret over, at politiet ikke kommer mere ud i kolonihaverne, når de er plaget af indbrud henover vinteren.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

uden for sæsonen: Fra foråret til godt ud på efteråret er der aktivitet og liv i kolonihaverne – også hos Haveforeningen (H/F) Fremtiden i Lersøparken.

Men når dagene mørkenes, og vinteren nærmer sig, lukkes der ned.

Til gengæld rykker de ubudne gæster ind.

»De forrige fire vintre har vi haft indbrud i henholdsvis 79, 18, 50 og 79 procent af vore huse,« fortæller Jørgen Ullman, formand for H/F Fremtiden, der samtidig er koordinator i kriminalpræventivt udvalg, Kolonihaveforbundet, Kreds Hovedstaden Syd.

Denne vinter har ikke været en undtagelse i dette mønster. Siden slutningen af december har der været 21 indbrud.

»Det er intimiderende,« siger Jørgen Ullman.

Utilfreds med politiet

Han har i løbet af vinteren været ganske utilfreds med politiets engagement.

Da kolonihaverne var ved at lukke ned i oktober, foreslog han et kriminalpræventivt møde mellem haveforeninger i hovedstaden og Københavns Politi, som han fortæller, at han ikke fik svar på.

Og indtil sidste uge har de ikke rykket ud en eneste gang, der har været indbrud i haveforeningen.

»Vi har gode erfaringer med politiet tidligere. For fire-fem år siden kom de herud og fandt fingeraftryk og tog DNA-spor, hvilket førte til anholdelse,« fortæller han.

Siden hen har politiet dog haft øget fokus på især terrortrusler og bandekriminalitet.

– Så kan du ikke forstå, at de ikke har så meget tid som tidligere til at opklare indbrud?

»Jo, det kan jeg sagtens. Jeg forstår godt, at de ikke kommer herud til et enkelt indbrud. Men når der har været 20, mener vi, at det har karakter af masseindbrud. Og hvis det ikke har det, hvornår er det så et masseindbrud?« spørger Jørgen Ullman retorisk og nævner, at et medlem har været udsat for indbrud fem gange.

Grænseoverskridende

Han hæfter sig ved, at politiets statistikker både opererer med indbrud og ulovlig indtrængning.

For Jørgen Ullman er det to sider af samme sag.

»Det er grænseoverskridende, at fremmede mennesker er inde i ens bolig, og det gør ikke nogen forskel, om noget, man er glad for, måske går i stykker eller bliver stjålet,« fremhæver han og nævner, at det giver et misvisende billede.

Jørgen Ullman mener derfor ikke, at det giver mening at skelne de to begreber i politiets statistikker.

Han glæder sig dog over, at efter indbrud nummer 21 i løbet af vinteren rykkede politiet ud i sidste uge.

»Medlemmet ringede til poltiet og fortalte dem at der boede en i hendes hus. Politiet kom straks og fjernede hans tøj og papirer. Det er dejligt at de kommer efter 20 indbrud – bedre sent end aldrig,« siger han og nævner, at haveforeninger selv gør en hel del for at forebygge indbrud.

Det gør han med kasketten på som koordinator i kriminalpræventivt udvalg i den lokale afdeling af Kolonihaveforbundet. Han nævner, at der er lavet kampagne for de enkelte haveforeninger, og flere steder er private »vagthold«.

»Så forventer vi også at politiet tager deres del alvorligt, nemlig at foretage tekniske undersøgelser,« siger Jørgen Ullman og tilføjer:

»Det kan ikke være meningen at indbrudstyve bare kan lave indbrud, hærværk og overnatte ulovligt, uden at det får konsekvenser.«

Flere opgaver til politiet

I Københavns Politi forstår Jesper Lotz, politikommissær i afdelingen for sagsbehandling, kolonihaveejernes frustration over indbruddene, og at politiet ikke kommer ud.

»Sådan ville jeg også selv have det,« understreger han, samtidig med Jesper Lotz fremhæver det kendte argument med, at der desværre ikke er ressourcer til at komme ud til alle indbrud.

»Der var ikke noget, vi hellere ville end at komme ud efter et indbrud. Efter angrebet på Krudttønden (i februar 2015, red) har politiet fået mange flere opgaver, og der skal vi lave en prioritering,« siger han og nævner blandt andet terrortruslen og bandekrigen i København, som har været der med skiftende intensitet de senere år.

– Men burde I ikke komme ud, når der har været så mange indbrud det samme sted?

»Men der er ikke tale om masseindbrud. Det er det for eksempel, hvis det er de samme, som går ind i 20 huse samme aften,« siger han.

Jesper Lotz understreger, at betjente også er på gaden og er opmærksomme på kolonihaver i vintermånederne og opfordrer samtidig til, at forbrydelser altid skal anmeldes.

Når det gælder politiets ignorering af et kriminalpræventivt møde med kolonihaverne i oktober, oplyser Jesper Lotz, at det ikke var en henvendelse, som havnede på hans bord.

Han vil ikke tage stilling til, om sådan et møde ville være en god idé. Det ville blandt andet handle om, hvor mange der dukkede op, og hvor meget nyt politiet kunne fortælle dem.

- læs flere artikler > artikel oversigt...