Point frem til jubilæumsdagen

Succes. Det kører ganske fint for både B.93’s herrer og damer i fodbold, inden klubben fejrer sit 125 års jubilæum på stadion på lørdag.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

Rund fødselsdag: I søndags spillede et afbudsramt B.93 hjemme på Østerbro Stadion 0-0 mod Greve med flere tidligere B.93’ere på holdet.

De to foregående kampe endte med et par flotte 4-1 i provinsen, mod henholdsvis Odder og Næsby.

Dermed har B.93, som det ser ud nu, vristet sig fri af en faretruende nedrykningsfare i anden division og dermed kan klubbens medlemmer og venner (som vel tæller det meste af Østerbro) fejre jubilæum på lørdag uden en mørk sportslig sky henover Østerbro Stadion.

Staal var første målscorer

B.93 blev som navnet antyder stiftet i 1893.

Den første officielle fodboldkamp var på Blegdamsfælleden 12. april 1896, som endte med et 0-2-nederlag mod »stormagten« KB, mens den næste kamp samme år sluttede uafgjort 3-3 mod AB.

Klubbens første målscorer var Jacob Staal, som beskrives som en spiller med en ganske god boldbehandling.

Men han var langsom og derfor i virkeligheden ikke meget værd. Således beskrev holdkammeraten, sportsjournalist Oscar Sørensen Windinge, hans fodboldmæssige evner ifølge B.93’s hjemmeside.

Mens Jacob Staal var den første for 122 år siden, er Omar Marek Roshani den hidtil seneste målscorer for B.93. Han scorede til 4-1 på udebane mod Odder i torsdags, kristi himmelfartsdag.

Masser af mesterskaber

I mellemtiden har B.93 vundet ni danske mesterskaber i fodbold. Det seneste var i 1946. B.93 har dog sidenhen vundet pokalturneringen i 1982 som den foreløbig sidste store titel på seniorplan i fodbold. Sidst klubben var i den bedste række var i superligasæsonen 1998/99.

Det betyder dog ikke, at B.93 ikke sætter sit præg på dansk fodbold. En stor ungdomsafdeling skaber store resultater, og flere af dansk fodbolds store navne har fået deres opdragelse med bolden på det store anlæg ved Svanemøllen, som B.93 flyttede til i begyndelsen af 1990’erne, da Idrætsparken blev ombygget til Parken.

Men faktisk er B.93 tæt på atter at sætte sit præg på den absolutte top i dansk fodbold, nemlig hos kvinderne, hvor B.93’s damer har vist stor fremgang de senere år og ligger lunt med i svinget for at sikre sig oprykning til Elitedivisionen.

Senest blev det til en 4-3 over Greve, som B.93’s herrer som bekendt også mødte i søndags.

Herrerne og damerne spiller nu ofte i forlængelse af hinanden på Østerbro Stadion. Det sker også på lørdag, når jubilæet fejres, og der er gratis adgang for alle.

Moderne tennishal

B.93 er dog ikke kun fodbold. Klubben råder også over en tennisafdeling, der flere gange også er blevet danske mestre, både som individuelle spillere og hold.

I 2009 stod en ny og moderne tennishal færdig på B.93’s anlæg, efter atletikklubben Sparta havde overtaget den gamle hold ved stadion.

Cricket var med fra begyndelsen, men gled senere ud, og en kort periode i 1940’erne kunne man også spille bordtennis i B.93.

- læs flere artikler > artikel oversigt...