Pelle skal erobre Østre Gasværk

Stor teaterscene. Når Østerbros store teaterscene genåbner til efteråret, vil det blive med en opsætning af klassikeren Pelle Erobreren instrueret af Kasper Bech Holten.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

forestilling: »Vi skal sælge en røvfuld billetter,« lød det fra kommunikationschef på Østerbro Teater, Lisbeth Juul, til det pressemøde, som blev holdt på Østre Gasværk Teater i mandags.

Østre Gasværk er ved at blive renoveret, så der kommer helt nyt indmad med blandt andet fleksible sæder, som modsat de tidligere skal være behagelige at sidde i.

Og når den moderne version af teatret åbner 25. oktober, skal det være med et brag af forestilling.

Der er tale om intet mindre end klassikeren Pelle Erobrere, som Martin Andersen-Nexø skrev i begyndelsen af 1900-tallet, og som Bille August leverede en filmatisering af, der kastede en Oscar af sig i 1989.

Til at instruere forestillingen har Østre Gasværk hentet Kasper Bech Holten, blandt meget andet tidligere operachef i såvel København og London.

»Det er en del af en fælles fortælling om Danmark,« lyder det fra Bech Holten, når han skal fortælle om sit forhold til Pelle Erobreren, som han både har læst og set på film.

»Det er en fortælling, som skal fortælles videre til hver ny generation. Det blev gjort med filmen i 1980’erne, og nu gør vi det på teater,« siger han.

Kasper Bech Holten ser frem til at skrive et stykke til Østre Gasværk.

Teatret åbnede i 1979, og siden har der været talrige kæmpe forestillinger, blandt andet Peter Brooks Carmen, som en dreng ved navn Kasper var inde at se i begyndelsen af 1980’erne.

»Og jeg var egentlig for lille til det,« bemærker han i dag.

Han ser en linje i historien om Østre Gasværk og Pelle Erobreren.

Kun første bind

Gasværket blev opført i 1870’erne i virkelighedens verden, samtidig med at den fiktive Pelle med Lasse-far farefuldt tog turen over vandet fra Sverige til Bornholm, som Kasper Bech Holten aktuelt sammenligner med flygtninge og emigranter, der tager over Middelhavet.

Martin Andersen-Nexø skildrer i løbet af firebindsværket industrialiseringen, som er kommet til København i slutningen af 1800-tallet, og her kunne Østre Gasværk være en meget autentisk kulisse.

Men forestillingen bliver på Bornholm og holder sig til første bind, akkurat som Bille Augusts filmatisering.

Rollen som Pelle er ikke fundet endnu, så Kasper Bech Holten leder efter en dreng eller ung mand i alderen 12-19 år, som kan spille rollen. Til gengæld er rollen som hans far Lasse besat af Thomas Bo Larsen.

Kasper Bech Holten understreger, at der ikke er tale om en musical, men om et teaterstykke med musik. Det leveres i øvrigt af Dreamers Circus.

Udover Thomas Bo Larsen medvirker blandt andet Signe Egholm og Kaya Brüel i forestillingen.

Store fortællinger

»Dette rum er skabt til store fortællinger,« understreger Emmet Feigenberg, som er direktør for Østerbro Teater, som er en ny konstruktion bestående af de to lokale teatre Republique og Østre Gasværk. Han tiltrådte i fjor.

»Da jeg blev direktør, og det stod klart, at Østre Gasværk skulle renoveres, sagde jeg: Nu går vi efter at opføre Pelle Erobreren. Så henvendte jeg mig til min gamle kollega fra Det Kongelige Teater Kasper (Bech Holten, red) og spurgte, om han ville være med, og han sagde: Yes,« fortæller Emmet Feigenberg.

- læs flere artikler > artikel oversigt...