Ny dramaskole for børn

Undervisning. Børn kan de næste måneder gå til drama i Havnekulturhuset, hvor underviseren er skuespilleren og teaterlederen Johanne Dal-Lewkovitch, som lægger vægt på fantasi og leg frem for at lære replikker udenad.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

Teatersport: Der ligger ikke et krav om en forestilling for enden af et forløb, når børn fra Østerbro her fra februar begynder på den nye dramaskole i Havnekulturhuset i Århusgade i Nordhavn.

»Det kan godt være, at de skal vise, hvad de har lært. Det finder vi ud af på det enkelte hold i slutningen af forløbet,« siger Johanne Dal-Lewkovitch, som er leder af den nye dramaskole for børn, som holder til i Havnekulturhuset i Århusgade 126 i Nordhavn.

Skuespiller og underviser

Hun er skuespiller og leder af Teater Kompas, som i årevis har præsenteret roste børne- og ungdomsforestilinger.

Nu har hun stiftet Kompas Drama som en del af Teater Kompas.

»At undervise er en stor del af mit DNA, samtidig med jeg er skabende og udøvende ved siden af,« siger Johanne Dal-Lewkovitch, som tidligere blandt andet har undervist på efterskole.

Professionel leg

Det er planen at oprette tre hold for 8-12 årige og et hold for 13-16 årige.

Børnene vil blive undervist på et professionelt niveau, samtidig med at legen vil være en stor del af det.

»De vil lære »voksne« teknikker på børnenes niveau, hvor de skal gå legende ind i det med fantasi, og der vil ikke være udenadslære,« fortæller hun.

Formen hedder teatersport, og for Johanne Dal-Lewkovitch er det vigtigt, at børnenes indgang til drama ikke bliver at lære replikker uden ad.

Til gengæld skal de på en legende måde lære en masse og kropssprog og det at kommunikere. Noget de også kan bruge i mange andre sammenhænge end lige teater.

Selvom det er Johanne Dal-Lewkovitch, som er den professionelle, som skal lære fra sig, fremhæver hun, at hun også lærer noget af børn.

»Alle børn er nysgerrige og åbne og ikke hæmmet af alle de krav og regler, som der er hos os voksne,« siger hun.

Johanne Dal-Lewkovitch mener, at hun med dramaskolen lancerer et tilbud, der ikke findes i forvejen på Østerbro.

»Der er mange, som står på venteliste til både musik, dans og gymnastik. Så jeg tror, at der er et udækket behov for en dramaskole,« siger hun.

Passer til Østerbro

Maria Frantz, som er kulturkoordinator for Havnekulturhuset, ser dramaskolen som et perfekt indslag.

»For os er det superspændende at teste dette her initiativ. Østerbro har jo to store teatre, som kan inspirere børnene,« siger hun.

Havnekulturhuset er en midlertidigt kulturhus i Nordhavn med masser af aktiviteter for østerbroere, som foreløbig bliver liggende i 2018.

Børnene, som tilmelder sig, skal gå til drama en gang om ugen.

Tilmelding på www. teaterkompas.dk

- læs flere artikler > artikel oversigt...